21.04.24 Україна і світ – проти російської агресії. Санкції в дії

4/21/2024
singleNews

Палата представників США ухвалила законопроєкт про допомогу Україні на 60,84 млрд доларів. За допомогу Україні віддали свої голоси 311 конгресменів – 210 представників Демократичної партії та 101 Республіканської. Сенат США голосуватиме за схвалений законопроєкт про допомогу Україні 23 квітня.

Також Палата представників США проголосувала за використання заморожених російських активів для України, в рамках цієї процедури наша країна може отримати майже $ 8 млрд.

Глава міноборони Нідерландів Кайса Оллонгрен на засіданні Ради УкраїнаНАТО оголосила про виділення понад 200 мільйонів євро на засоби ППО та снаряди Україні.

Генеральний секретар НАТО Єнс Столтенберг анонсував нові оголошення про військову допомогу України від членів Альянсу. «Міністри оборони країн НАТО погодилися активізуватися та надати подальшу військову підтримку (Україні), зокрема більше систем ППО», зазначив Столтенберг.

«...Збиття російських літаків, які використовуються для атак по Україні, є частиною права України на самооборону», – генсек НАТО Єнс Столтенберг  прокоментував збиття російського стратегічного бомбардувальника  Ту-22М3.

Міністерство оборони Німеччини отримало від партнерів позитивні відгуки стосовно ініціативи з пошуку додаткових засобів протиповітряної оборони, які можна передати Україні.

Словацька кампанія «Боєприпаси для України» зібрала 2,6 млн євро на допомогу у постачанні артилерійських снарядів ЗСУ.  Один із її ініціаторів, 99-річний журналіст Отто Сімко, заявив, що росію потрібно вигнати з України, аби «можна було говорити про мир на умовах, які відповідають українській незалежності». Загалом майже 40 тисяч словаків перерахували у середньому  по 64 євро.

рф

«Якщо іран продовжить надавати балістичні ракети або пов'язані з ними технології росії, ми готові швидко й скоординовано відреагувати на це, зокрема новими і значними заходами проти ірану», – йдеться у підсумковому комюніке зустрічі міністрів закордонних справ G7 на острові Капрі.

Канцлер Німеччини Олаф Шольц заявив, що «дуже близькі до росії» країни мають сумніви щодо доцільності загарбницької війни, яку рф веде проти України.

Державний секретар США Ентоні Блінкен вважає, що Китай наразі є основним постачальником критично важливих компонентів для загарбницької війни рф  проти України.

Європейський союз розпочав роботу над 14-м пакетом антиросійських санкцій, який включатиме заходи щодо осіб і організацій, що допомагають обходити вже наявні санкції ЄС проти рф.

У 2023 році частка засекречених видатків федерального бюджету росії становила 22,6 %, що стало рекордом за всі роки новітньої історії рф (2022 року частка засекречених витрат правітєльства рф становила 19,1 % затвердженого бюджету, 2021 року – 15,2 %). Офіційно повідомляється, що усього витрати федерального бюджету за минулий рік становили 32,35 трлн руб., або на 11 % вище запланованого. 25 трлн руб. розподілялись між різними відомствами у відкритій частині бюджету, найбільше витратив мінфін (7,52 трлн руб.), міністєрство оборони (4,53 трлн руб.) та мвд (1,37 трлн руб.).

Закон про бюджет рф 2024 року передбачає подальше зростання частки засекречених видатків до 26,8 %, або 9,8 трлн руб. глава мінфіна рф сілуанов назвав основним пріоритетом бюджету «зміцнення обороноздатності країни», на що планується витратити 29 % усіх видатків.

Середня вартість авіаперельотів на росії в економ-класі у першому кварталі 2024 року зросла на 25 % у розрахунку на 1 тис. км шляху, ціна досягла 7 345 руб. Водночас у рєспублікє комі лише в березні ціни на авіаквитки зросли на 42 % – в середньому до 14,6 тис. руб. Серед причин зростання вартості перельотів називають скасування субсидій для перевізників, інфляцію та зростання цін на авіаційний гас.

З березня 2022 року за так звані «фейки» про звірства російської окупаційної армії в Україні засуджено 130 осіб, ідеться в останній судовій статистичній звітності рф. У 2022 році російські суди розглянули 5 442 справи про адміністративне порушення за «дискредитацію вооружонних сіл» та призначили 4 439 штрафів на загальну суму 151 млн руб. У 2023 році за цією статтею розглядалося 3 053 справи, за якими було призначено 2 353 штрафи на 76,5 млн руб., 17 особам призначили адміністративний арешт.

Міжнародна ізоляція росії призвела до того, що 2023 року 20 % касових зборів кінотеатрів на рф становив піратський показ фільмів.

Лише 5 % росіян можуть собі дозволити влітку поїхати в тури за межі рф, ідеться в дослідженні «авіто путєшєствія».

Держдепартамент США ввів нові санкції проти мінского завода кольосних тягачєй через допомогу Пакистану у створенні балістичних ракет великої дальності. завод займається постачанням до Пакистану спеціальних шасі. «Кінцева мета санкцій – не покарати, а викликати позитивні зміни у поведінці», – повідомили в Держдепартаменті.

Американський суд засудив бізнесмена з рб сергєя карпушкіна до 21 місяця позбавлення волі за участь у схемі щодо обходу санкцій. Громадянина рб було заарештовано та звинувачено федеральним кримінальним судом за участь у схемі порушення санкцій США проти олігарха сергія курченка та двох пов'язаних із ним компаній, зокрема купівлю матеріалів для виробництва сталі на суму понад 150 мільйонів доларів.

рб  посіла друге місце в Євразійском економічєском союзє зі зростання цін у січні–березні 2024 року. Найбільше ціни з початку року зросли у Казахстані – на 2,6 %. Далі – рб (+2,2 %), росія (+2 %), Киргизстан (+1,2 %) та Вірменія (+0,2 %). Продовольчі товари в Казахстані подорожчали на 2,5%, рб  – на 2,3 %, росії – на 2,2 %, Киргизстані – на 1,5 %, Вірменії – на 0,5 %.

У рб  з 1 червня піднімуть на 24,8 % тарифи на електроенергію, а також на опалення та підігрів води. З 1 червня 2023 в країні вже підвищували субсидовані тарифи на опалення та підігрів води.