21.05.24 Україна і світ – проти російської агресії. Санкції в дії

5/21/2024
singleNews

Голова комітету у закордонних справах парламенту Франції Жан-Луї Бурланже закликав владу дозволити Україні завдавати ударів французькою зброєю по території рф.

Президент Італії Серджіо Маттарелла наголосив на важливості підтримувати Україну.

Міністри фінансів «Групи семи» цього тижня в Італії обговорять можливість використання 270 млрд євро заблокованих державних активів рф як забезпечення надання Україні додаткового кредиту в розмірі 30 млрд євро.

«Ми можемо мати на меті лише перемогу, але Україна визначатиме, що це буде за перемога», – глава уряду Естонії Кая Каллас щодо спільної мети серед союзників України. «… Ми знаємо і розуміємо, що мир на російських умовах не означає кінця людських страждань, і ми маємо донести це до наших колег», – наголосила вона.

Глава МЗС Латвії Байба Браже пробігла свій перший у житті півмарафон задля збору коштів на дрони Україні.

Індія та Хорватія візьмуть участь у Саміті миру у Швейцарії. Прем'єр-міністр Індії Нарендра Моді також підкреслив, що його країна «братиме участь у всіх важливих самітах, які просувають порядок денний глобального миру, безпеки та розвитку».

Міністр оборони США Ллойд Остін заявив, що країни формату «Рамштайн» загалом виділили $95 мільярдів військової підтримки Україні та пообіцяв, що Сполучені Штати, зі свого боку, продовжать забезпечувати регулярні пакети допомоги для ЗСУ. Також він наголосив, що майбутні тижні і місяці для України будуть вирішальними, але Захід буде діяти рішуче, щоб допомогти нашій країні боротися за свою свободу.

За час повномасштабної війни рф проти України Федерація Європейського Банку Продовольства (European Food Banks Federation — FEBA) надала Україні підтримку на 7 млн євро гуманітарної і фінансової допомоги. 

Міністерство захисту клімату Австрії виділить Україні п'ять мільйонів євро на відновлення енергетики.

Міністри закордонних справ Фінляндії і Сполученого Королівства підпишуть декларацію про стратегічне партнерство між двома країнами, в якій буде викладено прагнення країн працювати разом для вирішення глобальних проблем безпеки та підтримки України.

рф

Данська компанія Vivino ApS через колєгію палати по патєнтним спорам роспатєнта домоглася заборони на продаж на росії товарів під своїм брендом.

Через «дестабілізацію ситуації на паливному ринку рф» глава «роснєфті» сєчін звернувся до мінфіну щодо обнулення демпфера та дозволу розширення діапазону відхилення біржових цін для отримання нафтовиками виплат, проте отримав відмову. Криза з паливом на рф почалась через масові аварії на НПЗ, які почастішали від початку року.

Нестача на рф вагонів-цистерн призвела до скорочення перевезення зріджених вуглеводневих газів і додаткового зниження переробки нафти на НПЗ: у січні–квітні нафтохімічні підприємства зірвали плани на постачання понад 50 тис. тон вуглеводів.

Майже кожен російський нафтовий танкер, що потрапив під міжнародні санкції, простоює протягом декількох місяців.

За даними російської компанії іntermark global, купівля росіянами нерухомості для постійного проживання в інших країнах скоротилась на 40 % порівняно з 2023 роком та на 60 % порівняно з 2022 року. Серед основних причин називають скасування шенгенських віз, заборону видачі «золотих паспортів» за великі інвестиції в іноземну країну та неможливість переказати кошти. Зокрема про неможливість переказати гроші до Іспанії заявили 78 % респондентів, до Чорногорії – 67 %, на Кіпр – 54 %, до Франції – 50 %.

За останній рік під міжнародні санкції потрапили багато російських великих банків, які втратили змогу валютних переказів не тільки до банків ЄС та США, а й у їхні іноземні відділення в «дружніх» до рф країнах.

російському агропромисловому комплексу не вистачає понад 200 тис. працівників, що негативно позначається на діяльності цього сектору економіки та не дає змоги виконувати плани мінсєльхозу.

мінфін рф запропонував розширити совєтську практику карткової системи та з 2025 року надавати населенню «соціальні сертифікати» для оплати послуг. Експерти сумніваються в тому, що правітєльству вдасться знайти необхідні кошти в достатньому обсязі та за допомогою таких сертифікатів перекрити інфляцію.

Сьогодні на рф загальна кількість одержувачів послуг у рамках соцзамовлення сягає 6,9 млн осіб, до кінця року, як очікується, зросте до 19 млн. Сукупний обсяг коштів, який російська влада мусить розподіляти через цей механізм, становить майже 100 млрд руб. на рік.

асоціація «елєктрокабєль» повідомила, що обсяги випуску російських оптоволоконних кабелів у першому кварталі скоротились на 11 %, до 842 тис. км. Виробники пов’язують це зі зниженням попиту з боку телекомунікаційних компаній та збільшенням постачання на рф китайської продукції.

Через брак коштів російський мінобрнаукі ліквідовує останню в Європі філію московского государствєнного унівєрсітєта в Словенії – відповідний проєкт постанови опубліковано на порталє норматівно-правових актов.

З початку нового навчального року в рб у розкладі школярів із програми для 10-го класу зникне предмет «Історія білорусі», замість нього з'явиться інтегрований курс «Історія білорусі в контексті всесвітньої історії».

Одинадцятикласникам, які цього року збираються вступати до вишів за кордон, дєпартамєнт качєства образованія відмовився надавати довідку, що школа, яку закінчує абітурієнт, може видавати документи держзразка.

У базі розшуку російського мвд – понад 3 100 білорусів. За перші місяці 2024 року база поповнилася на понад 400 імен білорусів, з-поміж них 30 білорусів, пов'язаних із добровольчими підрозділами в Україні, понад 30 – колишні політв’язні, а також адвокати, політики, лікарі, журналісти.

Після того, як кіберпартизани оголосили про злам комітєта госбєзопасності рб і опублікували базу звернень до організації за дев'ять років, лукашенко провів приховані кадрові перепризначення. Він зажадав не допускати корупції та кришування з боку підконтрольних кгб органів – «прихованого мишкування типу кришування».

71-річного Василя Демидовича, який перебуває в колонії, 20 травня судили у восьмий раз, його звинувачують у образі представника влади та образі судді.