22.07.24 Україна і світ – проти російської агресії. Санкції в дії

7/22/2024
singleNews

Ексміністр національної оборони Польщі Януш Онишкевич вважає, що його країна може передати України польські літаки МіГ-29 приблизно через пів року.

Україна і Європейський Союз звернулись до Азербайджану із пропозицією щодо постачання природного газу до Європи через нашу країну починаючи з нового року.

Польща за підтримки Єврокомісії запустила програму підтримки українських біженців вартістю понад 22 мільйони євро. Проєкт під назвою «Разом до незалежності» має на меті допомогти шістьом тисячам українцям перейти від проживання в колективних центрах до «самостійного життя».

рф

Космічні сили США збираються розгорнути нову наземну систему глушіння сигналу, яка має позбавити китайські та російські супутники можливості передавати інформацію про американські війська.

Польща закликає ЄС посилити зв'язки зі США для протидії російській дезінформації.

Глава МЗС Німеччини Анналена Бербок підтримала плани з розміщення американських ракет дальнього радіуса дії «Томагавк» на території країни. «Ми повинні захистити себе і наших балтійських партнерів від цього, зокрема і за допомогою посилення стримування і додаткового озброєння», – підкреслила Бербок.

Із майже 100 журналістів, яких влада Франції не допустила до висвітлення Олімпійських ігор у Парижі через підозри у шпигунстві – більшість із росії та рб. «Ми відмовились прийняти велику кількість «журналістів», які стверджували, що висвітлюють Ігри. Ми застосовуємо принцип запобігання. Імовірно, вони не займаються терактами. Але, крім розвідки та традиційного шпигунства, є можливість отримати доступ до комп’ютерних мереж, щоб зробити кібератаку», – заявив глава МВС Франції Жеральд Дарманен. Загалом до роботи на Олімпіаді не допущено 4,3 тис. осіб – це волонтери, працівники стадіонів, члени спортивних делегацій.

Після того, як США 12 червня запровадили санкції проти московской биржи та азіатських доньок найбільших банків рф, кількість китайських банків, готових приймати гроші з росії, значно скоротилась. російські імпортери заявляють, що мають нову і дуже серйозну проблему в розрахунках з Китаєм: їм відмовляють приймати оплату в юанях, якщо ті були куплені на росії. З такими грошима побоюються мати справу не лише китайські банки, а й навіть платіжні агенти, які допомагають переказувати гроші через треті країни. У сфері транскордонних платежів у червні з’явились нові терміни – «брудний» юань (куплений на рф – неважливо на біржі чи на міжбанківському ринку) та «чистий» (придбаний де завгодно, аби не на росії).

Інформаційно-аналітичне агентство «институт конъюнктуры аграрного рынка» погіршило аграрні можливості рф цього року. Зокрема експорт пшениці з рф у новому сезоні становитиме 44 мільйони тон (минулого сезону – 54,3 мільйона тон), експорт ячменю становитиме 3,5 мільйона тон (минулого сезону – 8,3 мільйона тон). Валовий збір кукурудзи знизиться до 14,0 мільйонів тон із 17,0 мільйонів тон, а експорт – до 3,8 мільйона тон з 7,0 мільйонів тон. Збір гороху на рф у 2024 році прогнозується на рівні 3,63 мільйона тон проти 4,72 мільйона тон 2023 року, його експорт скоротитися  до 1,7 мільйона тон проти 3,19 мільйона тон у сезоні 2023/24 років.

російська пшениця нового врожаю поступається за якістю урожаю 2023 року, зазначили в центре оценки качества зерна.

На рф у червні середня вартість автокредиту зросла на 3,1 % порівняно з травнем. За підсумками першого півріччя росіяни для купівлі автомобілів взяли в борг 1,2 трлн руб. – це на 95,5 % більше, ніж у першому півріччі 2023 року. За прогнозом национального рейтингового агентства, 2025 року вартість автомобілів на рф зростатиме мінімум на 2–3  % щокварталу.

На росії націоналізували найбільшу автодилерську компанію «рольф».

Постачання «балашихинским литейно-механическим заводом» неякісних підшипників призвело до виходу з ладу п’яти десантних літаків Ил-76МД-90А.

На москвє судовим приставам заборонили стягувати борги з окупантів, які воюють проти України (москвичі вже заборгували понад 5 млрд руб.).

Чиновники зі Словаччини та Угорщини заявили про припинення постачання російської нафти через південну гілку нафтопроводу «Дружба», що проходить через гомельську область. Це рішення серйозно загрожує оператору з рб – нафтопроводу «гомельтранснефть». Якщо транзит зупиниться, у підприємства залишиться для прокачування лише 1,2 млн тон казахської нафти. Це лише 2,6 % від 45,5 млн тон нафти, прокачаної через систему до Європи у 2020 році.

Порівняно з 2022 роком кількість підприємств, які привозять продовольство та корми з рб до Латвії, цього року скоротилася на 36 %, а з росії – на 55 %, заявили у продовольчо-ветеринарній службі Латвії, яка здійснює контроль за ввезенням у країну продуктів харчування з інших країн.

У рб до страти засудили громадянина Німеччини Ріко Крігера, який працював військовим лікарем у німецькому Червоному Хресті. Вирок ухвалив минский областной суд ще 21 червня. Чоловіка звинуватили у незаконних діях щодо вогнепальної зброї, приведенні в непридатність транспорту чи шляхів сполучення, створенні чи участі в «екстремістському» формуванні, агентурній діяльності, найманстві та акті тероризму.

Згідно з порівняльним аналізом котирувань, що виставляються національними банками, за 30 років правління лукашенка офіційний курс долара США до білоруського рубля зріс в 11,531 раза. Це найгірший показник порівняно з країнами-сусідами та країнами на пострадянському просторі.

На «форуме патриотов», присвяченому 30-річчю правління самопроголошеного президента лукашенка, висунули пропозицію удостоїти його найвищого в країні звання героя рб. Пропозиція була зустрінута бурхливими тривалими оплесками.