22.10.24 Україна і світ – проти російської агресії. Санкції в дії

10/22/2024
singleNews

Міністр оборони США Ллойд Остін оголосив про надання Україні нового «президентського» пакета військової допомоги на суму 400 млн доларів, до якого увійдуть зокрема додаткові боєприпаси, бронетехніка та протитанкова зброя.

Заступниця державного секретаря США Узра Зея під час свого візиту до Києва наголосила «на непохитній солідарності США» з Україною. Водночас вона оголосила про три нові ініціативи Держдепу, щоб допомогти українському народу перемогти у війні та «здобути майбутнє». Бюро з питань міжнародної боротьби з наркотиками та правоохоронної діяльності оголосило грант у п’ять мільйонів доларів на підтримку громадських організацій у боротьбі з корупцією; управління глобального кримінального правосуддя виділило два мільйони доларів на підтримку репаративного правосуддя для українців; бюро операцій із конфліктів і стабілізації виділило два мільйони доларів «ООН-Жінки».

Військово-морські сили України вперше взяли участь у найбільших навчаннях НАТО з використання безпілотних систем у морських операціях REPMUS 24.

Міністр закордонних справ Литви Габріелюс Ландсбергіс вважає, що на тлі повідомлень про залучення військ кндр до війни в Україні Заходу слід повернутися до ідеї відправлення військ на українську територію.

рф

Південна Корея спільно зі Сполученим Королівством планують протистояти військовій співпраці рф і кндр.

Речник зовнішньополітичної служби ЄС Петер Стано заявив, що якщо повідомлення про участь солдатів кндр у війні проти України підтвердяться, це буде ілюстрацією того, що рф не зацікавлена у пошуку мирного рішення, а сповнена рішучості посилити свої дії проти Києва.

У січні 2025 року країни ЄС почнуть розробляти 15-й пакет санкцій проти росії, спрямований проти російського експорту енергоносіїв, головним чином зрідженого природного газу.

Американська компанія ExxonMobil, яка більше не працює на рф, подала до російських арбітражних судів понад 20 позовів щодо захисту своєї інтелектуальної власності, зокрема незаконного використання моторних масел Mobil 1, Mobil ultra, Mobil super, Mobil, Delvac, а також фірмового знаку ExxonMobil. 20 жовтня три позови Exxon було задоволено повністю, чотири – частково.

Індія повернула 85 громадян країни, які перебували в російської армії. Як заявив представник МЗС Індії Вікрам Місрі, всі вони були завербовані росією у шахрайській спосіб. МЗС Індії продовжує працювати над поверненням іще 20 своїх громадян.

Чистий прибуток російської компанії «северсталь» у третьому кварталі скоротився на 47 % порівняно з минулим роком, до 35 млрд руб. (за дев’ять місяців 2024 року чистий прибуток знизився на 31 %, до 118,33 млрд руб.). Із січня по вересень компанія скоротила випуск сталі на 8 %, до 7,7 млн ​​тонн, чавуну – на 14 %, до 7,17 млн. тонн.

«российские железные дороги» планують підвищувати тарифи на перевезення контейнерів на 5 % у 2025 та 2026 роках.

Через девальвацію рубля та труднощі з логістикою до кінця року електроніка на рф ще подорожчає на 10–15 %.

На рф закривається мережа соціальних магазинів «правда!», в саратові закрились шість магазинів, на черзі – в тольятті. Раніше свою діяльність почали згортати магазини недорогих товарів «рубль бумом» та «пыжикофф».

Середня ціна перебування в російських санаторіях у жовтні–грудні підвищилась на 20 %, до 12 тис. руб. за ніч.

Дефіцит працівників призвів до того, що на рф почали більше залучати до праці осіб 16–18 років. За даними сервісу «авито работа», протягом липня–вересня кількість відкритих для претендентів від 16 до 18 років вакансій фасувальників зросла втричі порівняно з минулим роком, менеджерів по роботі з клієнтами – у 2,5 раза, продавців – удвічі, менеджерів із продажу – на 93 %, працівників торговельної зали – на 90 %. Запрошень на роботу до закладів громадського харчування побільшало на 117 %.

У російському красноярську спалахнув і повністю вигорів черговий пасажирський автобус маз. Автобуси з рб регулярно горять у рф, питання піднімалося на рівні лукашенка та російських губернаторів. лукашенко звинуватив російських перевізників у невмінні обслуговувати техніку.

У рб з 21 жовтня заборонили реалізацію низки літературно-мистецьких російськомовних видань для дітей молодшого шкільного віку: «русские народные сказки» из серии «золотая классика», «сказки» алєксандра пушкіна із серії «большая книга сказок» та «букварь» марії жукової, надруковані у смоленську та ярославлі. У рб вони потрапили до реєстру «небезпечної продукції» через те, що «пробел не равен кеглю шрифта».

За даними державної бази вакансій, на 21 жовтня на найбільшому в рб виробнику шин, заводі «белшина», – 711 вакантних робочих місць.

У рб актуальна проблема мостів, яким потрібна реконструкція (у різних регіонах країни вони розвалюються, а деякі вже обвалилися). Фінансування таких видів робіт через санкції обмежене, гроші витрачаються на силовиків і озброєння. лукашенко поставив завдання «работать на опережение».

Правозахисний центр «Вясна» заявив, що з 2020 року в рб близько 7 400 фігурантів політично мотивованих кримінальних справ, 600 з яких – уже засуджено. Щонайменше 2 336 осіб присудили позбавлення волі, 681 поставили на облік на облік і відпрацювання (т. зв. «хімію»). Майже чверть засуджених людей – жінки.

Жителю бобруйська Максиму Хващинському присудили 7 років колонії після повернення з Польщі. Його визнали винним у створенні «екстремістського формування» – двох ТГ-чатів: «Бобруйск 375» і «Бобр 97 %» та наклепі на лукашенка.