23.07.24 Україна і світ – проти російської агресії. Санкції в дії

7/23/2024
singleNews

Система ППО Patriot від Німеччини прибула в Україну.

«Тож два основних завдання на сьогодні – більше ППО і більше генераційних потужностей», – головний дипломат ЄС Жозеп Боррель щодо українських питань на засіданні міністрів закордонних справ Євросоюзу.

Командувач Військово-повітряних сил США в Європі генерал Джеймс Геккер заявив, що прибуття винищувачів F-16 в Україну стане першим етапом тривалішого процесу переходу ЗСУ на західну тактику й оснащення.

Глава МЗС Чеської Республіки Ян Ліпавський повідомив, що завдяки «чеській ініціативі» протягом липня–серпня в Україну буде доставлено 100 тисяч боєприпасів. Водночас Чехія шукає гроші на закупівлю снарядів для України у 2025 році.

Глава МЗС ФРН Анналена Бербок заявила, що Європа усвідомлює небезпеку з боку росії, тому надалі зміцнюватиме обороноздатність України та знайде способи не допустити послаблення цих зусиль, якщо якась з країн ЄС спробує це зробити.

Глава МЗС Латвії Байба Браже заявила, що необхідно зняти обмеження для України щодо ударів західною зброєю вглиб території рф.

«Безперечно, ми усі за мир – що на Близькому Сході, що в Україні. Потрібно працювати над таким миром, щоб він був справедливим, щоб цей мир не був перемогою для тих, хто вірить у «право сильного»... Ми, Бельгія, продовжимо допомагати Україні у довгостроковій перспективі у гуманітарному, економічному, військовому вимірі», – глава МЗС Бельгії Аджа Лябіб.

Європейський Союз ухвалив рішення змінити свій статус асоційованого члена на учасника в Реєстрі збитків, завданих агресією рф проти України (RD4U).

Комітет власників єврооблігацій погодив комплексну реструктуризацію зовнішнього державного комерційного боргу України.

Майже за рік функціонування Українського морського коридору було перевантажено 57,55 млн тон вантажів.

рф

Рада Євросоюзу на наступні шість місяців – до кінця січня 2025 року продовжила дію економічних санкцій проти рф за війну в Україні.

Європейські санкції, що посилюються, змушують росіян позбавлятися своїх активів у ЄС: чергова компанія – виробник будматеріалів «технониколь» –продала виробничі потужності в Італії, Литві та Естонії. Проте через проблеми з транскордонними платежами отримати кошти колишнім власникам буде складно.

Латвія почала встановлювати протитанкові загородження на кордоні з рф.

Моніторинг підприємств, який щомісяця здійснює центробанк рф, зафіксував подальше уповільнення ділової активності у червні 2024 року. Якщо в травні індикатор бізнес-клімату знижувався через погіршення очікувань підприємців, то у червні – вже через різке погіршення оцінок поточної ситуації, насамперед в окремих галузях обробки та видобутку.

Індекс оцінок компаніями поточної ситуації на рф за місяць втратив 4,7 пунктів, знизившись до 2,6 пунктів – мінімуму з січня 2024 року (після 5,3 пунктів у середньому в другому кварталі та 2,9 пунктів у першому кварталі). Індекс короткострокових очікувань (на три місяці) просів з 14 до 13 пунктів. Найбільше за місяць знизились оцінки поточних та очікуваних рівнів виробництва та попиту, тоді як оцінки поточних витрат зросли, а кредитних умов погіршились.

Оцінки поточних бізнес-умов рф знизилися в усіх галузях, найбільше – в оптовій торгівлі та видобутку корисних копалин. «Серед найбільш актуальних проблем поточної активності відзначали нестачу робочої сили та збереження складнощів у розрахунках щодо імпорту за постачання сировини, комплектувальних та обладнання», зазначив центробанк.

Міжнародна ізоляція росії призвела до того, що глава холдингу «российские железные дороги» білозеров надіслав минтрансу рф листа, в якому зазначив, що профіцит залізничного парку становив 220 тис. одиниць вантажних вагонів, а до 2030 року ще збільшиться до 310 тис., що перевищує «гранично допустимі технологічні параметри інфраструктури залізничного транспорту» всередині рф. Розбалансування обсягу навантаження, кількості вантажних ресурсів та можливості інфраструктури для розміщення незатребуваних вагонів призвели до негативної динаміки основних показників: продуктивність знизилася на 20 %, дільнична швидкість руху вантажних поїздів – на 10 %.

Водночас «сибирская угольная энергетическая компания» заявляє про іншу проблему на залізниці. За підрахунками компанії, у 2024–2030 роках буде списано 113 тис. стандартних напіввагонів випуску 2004–2009 років. З урахуванням того, що потужності російських заводів дозволяють виробляти не більше 40 тис. напіввагонів на рік, може виникнути дефіцит рухомого складу для вивезення вугілля в обсязі 100 тис. до 2033 року.

Після низки аварій на рф глава «ростеха» чемезов визнав, що з 2030 року в рф почнуться найбільші проблеми у цивільній авіації, зокрема помітне вибуття іноземних літаків із російських авіакомпаній, оскільки можливостей їх ремонтувати вже не буде.

Продажі сільгосптехніки російського виробництва у першому півріччі скоротились на 10 %, до 107 млрд руб., повідомив «росспецмаш». Загалом продажі всієї сільгосптехніки на рф обвалились на 15–18 %, заявив  голова правління асоціації дилерів сільгосптехніки «асход» алтинов. Він наголосив, що скорочення ринку прискорилося у червні, загальний настрій дилерів, особливо на півдні росії, «пригнічений».

З 2014 року на росії щороку скорочується народжуваність дітей. 2023 року їх народилось найменше (1,264 млн), що стало мінімальним показником з 1999 року. У перспективі, за даними середнього варіанту демографічного прогнозу росстата, народжуваність на рф продовжить знижуватися і до 2027 року скоротиться до 1,140 млн немовлят.

За даними центра макроэкономического анализа и краткосрочного прогнозирования, у середньому по рф частка домогосподарств з однієї людини збільшилася за 2002–2020 роки з 22 % до 32 %, на москві – з 27 % до 52 %, санкт-петербурзі – з 24 % до 49 %.

В Латвії фіксують дедалі більше випадків переміщення мігрантів під кордон з рб. Польща вже заявляє про агресивні дії з боку потенційних шукачів притулку.

Заступник міністра закордонних справ Польщі Анджей Шейна заявив, що Польща висунула умови для незакриття кордонів із рб. «Є кілька умов: перша умова – це припинення гібридних атак на кордоні, друга – звільнення політичних ув’язнених, особливо ми говоримо про Почобута та поляків, і взагалі про політв’язнів, і третя – видача вбивці польського солдата, щоб його належно засудили у Польщі», – сказав Шейн.

Вартість постачання білоруського калію до Китаю знизилася вдвічі за півроку, згідно з оперативними даними митниці КНР. За підсумками шести місяців Китай імпортував з рб калійних добрив на 481,55 млн доларів, що на 51,2 % менше, ніж за аналогічний період минулого року.

Згідно з повідомленням нацбанку рб у червні базова інфляція в країні розігналася до 4,7 % річних. Для порівняння: у травні базова інфляція становила 4,5 %, а у квітні – 4,1 %.

Рівень податкового навантаження у рб явно завищений як для економіки, що потребує структурної модернізації, – заявила доцент державного економічного університету рб рожковська. Усі конкуренти рб на ринку Євразійського економічного союзу мають менше податкове навантаження.