24.07.24 Україна і світ – проти російської агресії. Санкції в дії

7/24/2024
singleNews

Високий представник Євросоюзу із зовнішньої політики та політики безпеки Жозеп Боррель оголосив, що ЄС на початку серпня скерує перший транш від заблокованих активів росії (1,4 млрд євро) на закупівлю зброї для України.

Головний дипломат ЄС Жозеп Боррель також вважає, що наступний Саміт миру має пройти з росією, але не на умовах рф. «Так, зрозуміло, ми маємо покладати надії на мир через дипломатичні переговори, але на певній основі. І це не путінська основа», – зазначив Боррель.

Міністр закордонних справ Польщі Радослав Сікорський під час зустрічі з колегами з країн ЄС вкотре попросив зняти обмеження щодо ударів України західною зброєю вглиб рф.

Болгарія може передати Україні надлишкові запаси снарядів та інше військове обладнання.

Латвія в межах роботи «коаліції дронів» відправляє в Україну партію з 500 БпЛА.

Чехія стала 16-м учасником «коаліції дронів» для України.

Українське акціонерне товариство «Антонов» та корпорація Boeing підписали попередню угоду, яка сприятиме спільному виробництву безпілотних систем для України.

Президент США Джо Байден делегував частину своїх повноважень у межах Акта щодо відновлення економічного процвітання та можливостей для українців державному секретарю та міністру фінансів країни.

США найближчим часом планують надати Україні грант на суму чотири мільярди доларів – гроші спрямують на зарплати рятувальникам, вчителям, медикам, а також на програми соціальної підтримки.

Туреччина долучиться до допомоги Україні з відновлення енергосектору і нарощування потужностей розподіленої генерації.

Заступниця директора Всесвітньої продовольчої програми ООН Маріанна Ворд повідомила, що від початку відкриття портів Одеси з них в межах програми Grain from Ukraine відправили 25 суден зі 160 тисячами тон агропродукції і нагодували 12 мільйонів людей.

рф

США, з огляду на зростання інтересу Китаю та рф до регіону, посилює військову готовність і спостереження в Арктиці.

Генеральний інспектор збройних сил Німеччини генерал-лейтенант Карстен Броєр прогнозує, що через п’ять-вісім років збройні сили рф потенційно можуть спробувати напасти на країну НАТО.

Міністр закордонних справ Іспанії Хосе Мануель Альбарес заявив, що глави МЗС ЄС вивчають питання щодо вжиття санкційних заходів проти джерел гібридних загроз у контексті війни, що розв’язала рф проти України, зокрема проти тих, хто влаштовує диверсії, здійснює кібератаки та «поширює інформацію на користь росії».

Чистий прибуток банків росії продовжує скорочуватись: у червні на 12 % порівняно з травнем, у травні – 16 % порівняно з квітнем. За даними центробанку рф, у червні найбільших збитків зазнали системно значущий «росбанк» – 9,2 млрд руб., «юникредит-банк» – 4,2 млрд руб., «экспобанк» – 2 млрд руб., «хкф-банк» – 1,36 млрд руб. Також чистий прибуток «газпромбанку» скоротився майже вдвічі порівняно з травнем, до 16,3 млрд руб., банку «санкт-петербург» зниження становило 60 %, до 1,9 млрд руб., банку «траст» – 88 %, до 1,1 млрд руб.

російські мікрофінансові організації почали скорочувати видачу грошей населенню рф у борг. За даними аналізу статистики схвалень за позиками у першому півріччі 2024 року, у сегменті коротких позик до зарплати (Pay day loans, PDL) рівень схвалення первинним клієнтам у другому кварталі знизився порівняно з першим із 22 % до 19 %. У сегменті середньострокових позик (Installment loans, IL) рівень схвалення в другому кварталі становив 20 % (роком раніше 26 %), проти 23 % у першому кварталі поточного року.

У червні середні витрати на обслуговування офісів на москві зросли на 8,8 % порівняно з минулим роком, до 7,6 тис. руб. за 1 кв. м на рік; у преміальних офісах такі витрати сягнули 10,1 тис. руб. за 1 кв. м. Ставки оренди в бізнес-центрах столиці рф збільшились на 5 %, до 22,8 тис. руб. за кв. м.

З початку літа вартість газу пропан-бутану на російській біржі спбмтсб подорожчав майже втричі – до 30 тис. руб. за тону.

російський сервіс розміщення оголошень аvito видалено з інтернет-магазину App Store.

Обсяги експорту Казахстану до рб скоротилися з 84,2 млн доларів у січні–травні 2023 року до 54,9 млн доларів за такий же період 2024 року. Імпорт із рб становив 277,1 млн доларів, що на 37,5 млн доларів менше, ніж минулого року.

За даними национального статистического комитета рб,  будівництво житла загалом у країні за перше півріччя 2024 року скоротилося на 4,1 % порівняно з аналогічним періодом минулого року. Будівництво з держпідтримкою поменшало на 29,4 %.