26.07.24 Україна і світ – проти російської агресії. Санкції в дії

7/26/2024
singleNews

Міноборони Нідерландів запевнило, що 14 танків Leopard 2A4, які Нідерланди спільно з Данією придбали для ЗСУ, прибудуть в Україну до кінця літа.

Уряд Сполученого Королівства замовив значну кількість ракет Martlet на суму 176 мільйонів фунтів стерлінгів, частина з яких буде передана на потреби ЗСУ.

Іспанія у вересні передасть Україні нову додаткову батарею ЗРК Hawk.

Глава міноборони Чехії Яна Чернохова повідомила, що її міністерство готується запустити другу ініціативу з постачання Україні артилерійських боєприпасів на 2025 рік за участю чеських виробників.

Міністр закордонних справ Польщі Радослав Сікорський вважає, що рано чи пізно Україна отримає дозвіл від союзників завдавати ударів західною зброєю по об’єктах, що розташовані вглибині території рф.

Загальна вартість польської різноманітної допомоги ЗСУ з лютого 2022 року перевищила 4 мільярди доларів США.

З лютого 2022 року «бюджетна допомога» Японії нашій країні сягає $ 6,3 млрд, із яких майже $1 млрд – гранти.

Японське державне агентство міжнародного співробітництва JICA залучить додаткові інвестиції на відбудову України – 14 японських компаній вже виявили готовність інвестувати у відновлення української економіки.

Фінляндія виділила 2 млн євро на підтримку літніх українців у прифронтових районах.

«…Ми постійно проголошували таку позицію, зокрема для наших колег в Китаї. Вона про те, що Китай, як член ООН і Ради безпеки ООН, має скористатися своїм впливом на росію, щоб зупинити цю війну в Україні», – речниця Європейської комісії Набіла Массралі.

«Перше, що росія повинна була б зробити, це припинити жахливу загарбницьку війну проти України і відмовитися від спроби завоювати цілу країну», – канцлер ФРН Олаф Шольц щодо умов для відмови від планів розміщення американських ракет «Томагавк» в його країні.

рф

Країни Європейського Союзу не підтримали пропозицію Угорщини та Словаччини щодо відновлення постачання нафти з росії через Україну.

Міністри фінансів восьми країн Євросоюзу (Швеції, Данії, Естонії, Фінляндії, Латвії, Литви, Нідерландів, Польщі) вважають, що росія подає неправдиву інформацію про силу та міць своєї економіки, тож західні санкції справді працюють, і їх потрібно посилювати.

Литва отримає фінансову підтримку від Європейської комісії на посилення захисту свого кордону з росією.

За прогнозом Міжнародного енергетичного агентства (МЕА), санкції США проти рф і внутрішні логістичні труднощі позначатимуться на експорті російського вугілля, постачання якого 2024 року скоротиться на 16 млн тон порівняно з минулим роком. Це буде найбільше зниження серед усіх світових виробників. 

Через рекордно високі для рф оптові ціни на пальне оператори АЗС почали зазнавати збитків. За даними консалтингової компанії «петромаркет», у середньому на росії чиста маржа продажів Аі-95 на АЗС опустилась до мінус 1,2 руб. за літр, Аі-92 – 2,2 руб., дизпалива – 3,1 руб. Основною причиною зростання оптових цін на пальне є низькі темпи його виробництва на тлі частих аварій на НПЗ. Оператори АЗС попередили населення, що підвищуватимуть ціни на своїх заправках.

Через збільшувані фінансові ризики центробанк рф збирається посилити вимоги до видачі кредитів російським компаніям. У червні підприємства взяли в борг 1 трлн руб, загалом у першому півріччі обсяг кредитів зріс на 5,6 трлн руб., що на 7,5 % більше показника минулого року. Водночас у компаніях заявляють, що умови кредитування в цілому по економіці вже стали жорсткішими порівняно з попереднім місяцем. Нарівні зі збільшенням ставок банки посилюють нецінові умови кредитування (наприклад, збільшують термін розгляду заявок, кількість щомісячних і квартальних звітів про стан фінансових потоків тощо).

За рейтингом індексів паспортів щодо безвізового відвідування, який складає міжнародна консалтингова компанія Henley & Partners, російський паспорт за десять років втратив сім позицій; більше рф втратили Венесуела (–17 позицій), Ємен (–15), Нігерія та Сирія (по 13 втрачених позицій).

путін доручив правительству рф до 1 жовтня 2024 року підготувати план переїзду державних компаній із москви в глибину росії, зокрема на урал, сибір та далекий схід.

Глава польського МЗС Радослав Сікорський заявив, що можливе закриття кордону з рб – суверенне право Польщі. За його словами, більшість прикордонних переходів вже закрито, що завдає незручностей і польським, і білоруським громадянам, проте режим рб не залишає іншого вибору.

Экономический суд гродненської області порушив справу про банкрутство «фабрики ромакс» – виробника мила, мийних і полірувальних засобів. Борг, який компанія не може погасити, перевищує 16 млн рублів.

На краснодарському краї рф призупинили втілення інвестиційного проєкту зі створення складального виробництва автобусів та електробусів рб через високу собівартість продукції та її неконкурентність.

Дефіцит кадрів у рб посилюється з кожним місяцем. Кількість вакансій перевищила вже 164,6 тисяч. Однак за інформацією министерства труда и соцзащиты на 1 липня у центрах зайнятості як безробітні числяться лише чотири тисячі осіб.

Ще 13 людей визнано політв’язнями в рб, повідомив правозахисний центр «Вясна». На сьогодні статус політв’язня в рб мають уже 1 380 осіб.