27.07.24 Україна і світ – проти російської агресії. Санкції в дії

7/27/2024
singleNews

26 липня Євросоюз спрямував перший транш у розмірі € 1,5 млрд військової допомоги Україні із доходів від заморожених російських активів, повідомила голова Єврокомісії Урсула фон дер Ляйєн. Загалом, за згодою глав МЗС країн Євросоюзу, Україні двома траншами переведуть € 2,4 млрд, отриманих як дохід від заморожених активів рф. Кошти будуть перераховані до Європейського фонду миру та використані для придбання озброєння для України.

Європейський комісар з питань економіки Паоло Джентілоні заявив, що країни G7 імовірно укладуть рамкову угоду про надання Україні кредиту на 50 млрд доларів США за рахунок заблокованих активів рф до жовтня.

Пентагон знайшов додаткові $ 2 млрд на зброю для України.

«Ми повинні визнати... що загрози нашій країні (Сполучене Королівство) і нашим громадянам більше не є теоретичними. Вони більше не є віддаленою можливістю. Вони цілком реальні в сьогоднішній Україні, де путінська росія брутально вторглася і намагається окупувати мирну, сусідню, незалежну, успішну національну державу», – ексгенеральний секретар НАТО лорд Джордж Робертсон.

Глава МЗС Німеччини Анналена Бербок закликала китайський уряд інтенсивніше працювати заради миру в Україні.

Голова оборонного комітету Бундестагу Маркус Фабер заявив, що з путіним треба говорити, але лише у Міжнародному кримінальному суді.

ЄС передає Україні ще 68 великих генераторів для критичної інфраструктури.

В Естонії зросла зайнятість  українців із тимчасовим захистом – працюють майже 60 %.

рф

«Я знаю, що російська агресія проти України може здаватися далекою від Азії. Але її наслідки, будь-то інфляція або підвищення цін на продовольство та на енергію, все це також відчувається населенням, навіть якщо росія напружено працює, щоб поширювати дезінформацію», – наголосив глава дипломатії ЄС Жозеп Боррель на міністерській зустрічі АСЕАН (Асоціація держав Південно-Східної Азії) в Лаосі.

Міністр закордонних справ Сполученого Королівства Девід Леммі під час зустрічі зі своїм китайським колегою Ваном Ї закликав Пекін відмовитися від підтримки рф, яка розв’язала війну проти України.

Міністерство фінансів США попередило індійські банки щодо запровадження проти них санкцій за взаємодію із російським оборонно-промисловим комплексом. Фінансове відомство США надало Асоціації банків Індії 30-денний термін для вжиття заходів із припинення всіх транзакцій у рамках військово-технічного співробітництва з рф.

Найбільший у Казахстані сервіс з продажу квитків Ticketon, що входить до міжнародного фінансового конгломерату Freedom Holding Corp, розірвав партнерство з російським «яндекс афиша».

На тлі російської кризи рада директорів центробанку рф підвищила ключову ставку одразу на 200 базисних пунктів – до 18 %. Також цб попередив, що оцінюватиме подальше підвищення ставки на найближчому засіданні 13 вересня.

За останнім повідомленням росстату, у червні «виробництво машин і обладнання» скоротилось на 18,6 %, видобуток корисних копалин – на 17,2 %, коксу та нафтопродуктів – на 4,4 %, вугілля – на 3 %, виробництво будматеріалів – на 3 %, одягу – на 2,8 %, металургійне виробництво – на 1,2 %. «Нових чинників зростання немає, а старі вичерпали себе. Сильне просідання не тільки в нафті, а й у її переробці, а в інших секторах переробки – харчовій промисловості, хімії, машинобудуванні – немає зростання. Імовірне підвищення ставки ще спрацює в мінус», заявили в «центре макроэкономического анализа и краткосрочного прогнозирования».

Державна корпорація «ростех» знову просить правительство рф дозволити перенести термін введення в експлуатацію третього енергоблоку на ТЕС «ударная», що будується на тамані, тепер – на грудень. Енергоблок на базі російської турбіни ВМД-110М мав запрацювати до вересня, проте через технічні проблеми допоміжного обладнання російського виробництва проєкт не може бути зданий вчасно.

російський монопольний оператор експорту-імпорту російської електроенергії «интеррао» скоротив експорт електроенергії у першому півріччі на 31,1 %. «Зниження постачання до Китаю відбулося через обмеження, викликані низькою водністю, зростанням споживання на далекому сході, а також ремонтами обладнання, що генерує», – заявили у холдингу.

росіяни не поспішають укладати договори за програмою довгострокових заощаджень: станом на кінець липня вкладено менше 40 млрд руб. В умовах російської кризи «план путіна» у 250 млрд руб. нереалістичний: населення не довіряє владі, вважає довгострокове інвестування на строк до 15 років ризиковим, довіра до державних програм рф на невисокому рівні.

У рб на півроку вводиться ліцензування вивезення за кордон відходів тарного склобою як до держав ЄАЕС, так і до країн, що не входять до союзу. На сайті белорусской товарной биржи склобій значиться як «перспективний біржовий товар».

Формування єдиного ринку праці союзного государства допомагає рф заповнити нестачу робочих рук у галузях економіки за допомогою трудових ресурсів рб. За оцінками фахівців до 2025 року в рф працюватиме більше 30 тисяч лише будівельників із рб.

глава мвд рб кубраков заявив, що засуджених відправлять у поля допомагати аграріям збирати врожай. У гомельській області вже використали працю 474 засуджених на прибиранні територій у районах, що постраждали від урагану.

представники белорусской государственной  сельхозакадемии  телефонують  батькам випускників шкіл і запрошують їхніх дітей вступати до академії. Вже кілька років поспіль у цьому внз істотний недобір абітурієнтів на бюджетні місця.

суддя районного суду мінська – 29-річний карсюк за неповні чотири роки своєї судової кар’єри засудив за політичними мотивами понад 400 осіб, із них 100 – у кримінальних справах. 30 липня він розпочне розгляд кримінальної справи проти 32-річного білоруського шоумена за участь у протестах 2020 року.