30.03.24 Україна і світ – проти російської агресії. Санкції в дії

3/30/2024
singleNews

Україна отримала 1,5 млрд доларів США позики на підтримку політики розвитку «Основи зростання» через механізм Світового банку під гарантії урядів Японії та Сполученого Королівства.

Голова Об’єднаного комітету начальників штабів США Чарльз Браун заявив, що ризики ескалації війни, пов’язані з постачанням далекобійних ракет ATACMS Україні, сьогодні знизилися порівняно з тим, якими були раніше. Водночас він переконаний, що Конгресу США слід ухвалити рішення про виділення військової допомоги Україні якнайшвидше.

Україна та США підписали угоду щодо відтермінування виплат за держборгом.

Посол США в Україні Бріджит Брінк наголосила на пришвидшенні надання Україні необхідної допомоги на тлі масованих російських ударів по критичній інфраструктурі нашої країни.

«Обговорення тривають, і вони відбуваються в межах «коаліції винищувачів», – міністр оборони Швеції Пол Йонсон щодо можливості постачання шведських винищувачів Gripen в Україну.

Президент Литви Гітанас Науседа закликав партнерів по НАТО поставити за мету допомогти Україні виграти війну з рф.

Глава естонського уряду Кая Каллас закликала підтримати приєднання України до НАТО, зазначивши, що це міцний та єдиний союз, але світ навколо змінився. «Ці зміни спричинені тим, що наш східний сусід росія третій рік поспіль веде кровопролитну війну в Україні», – наголосила Каллас.

Прем'єр-міністр Польщі Дональд Туск прямо попередив, що Європа вступила у «передвоєнну еру», і якщо Україна зазнає поразки від рф, ніхто в Європі не зможе почуватися у безпеці.

«Він (путін) ясно дає зрозуміти, що не сприймає раціональні аргументи і цінності людства. І він, безумовно, не хоче вести переговори», – глава МЗС Німеччини Анналена Бербок не сподівається на швидке закінчення війни в Україні. «Метою путіна було і є знищити Україну як незалежну, вільну країну та втягнути НАТО у війну», – сказала дипломатка.

Україна за сім місяців експортувала морським «зерновим коридором» 33,8 млн тон вантажів.

Польща продовжить підтримувати Україну в спортивній і молодіжній сферах. Водночас країни погодили продовження діяльності Польського центру підтримки культури в Україні на 2024 рік і збільшення бюджету на 2 млн злотих.

Всесвітній фонд пам'яток (World Monuments Fund, WMF) втілює в Україні майже 20 проєктів, спрямованих на збереження архітектурної спадщини, що постраждала внаслідок війни.

рф

«В останні кілька тижнів ми надіслали листи більш ніж 20 американським компаніям, у кожному з яких міститься список більш ніж 600 іноземних партнерських компаній. У цих листах ми попросили американські компанії добровільно припинити відправлення цим сторонам продукції через високий ризик реекспорту до росії» – повідомив представник міністерства торгівлі США Меттью Аксельрод щодо зниження ризиків постачання західних технологій російському впк.

Прем’єр-міністр Бельгії Александр Де Кроо на тлі викриття проросійської мережі впливу в ЄС вважає, що деяким депутатам Європейського парламенту могли платили за поширення російської пропаганди.

Прем’єр Чехії Петр Фіала вважає, що після викриття у Чехії та Польщі проросійської мережі впливу варто очікувати на подальші такі дії в інших країнах, оскільки це тільки початок процесу, що розпочала та координує Прага.

Грецька компанія DEPA подала позов до арбітражного суду проти «газпрома» щодо виконання чинних контрактів.

З 30 березня у Вірменії зупиняють обслуговування російських платіжних карт «мір». Рішення ухвалено через санкції США проти російской національной платьожной сістєми «мір» та побоювання вторинних санкцій. Останні два роки Вірменія була одним із головних беніфіціарів релокації росіян: 2022 року вони перевели в країну понад $ 3 млрд, 2023 року – понад $ 3,5 млрд.

Вірменія заборонила та заблокувала на території країни трансляцію програм кремльовского пропагандіста соловйова.

З усіх онлайн-замовлень росіян з-за кордону через маркетплейси почнуть стягувати мито, незалежно від їхньої вартості.

На тлі російської кризи загальний кошторис будівництва залізничної ділянки «бам-3» збільшився до 3,7 трлн руб. замість раніше затверджених правітєльством рф 2,7 трлн руб.

російскоє агєнтство по страхованію вкладов (асв) 2023 року зазнало збитків на майже 30 млрд руб., тоді як у 2022 році мало прибуток у розмірі 250 млн руб. Характерно те, що протягом минулого року жодного страхового випадку не було.

2024 року частка нових офісних приміщень, які пропонуються в оренду на москвє, скоротилась втричі, до 10 % (64,5 тис. кв. м).

На росії готують до націоналізації найбільший у рф виробник макаронних виробів – акціонерне товариство «макфа».

цєнтробанк продовжив іще на шість місяців обмеження для росіян переказувати кошти за межі росії.

російська спб біржа повідомила, що 2023 року її збиток становив 446,1 млн. руб., дохід за надання послуг та комісійні надходження становили 616,4 млн. руб., що на 33 % нижче за показники 2022 року.

російская асоціація владєльцєв облігацій заявила, що нафтова компанія лукойл приховує фінансову звітність, а тому просить цєнтробанк рф розібратися з «суттєвими порушеннями» та вжити заходів.

116 аеродромів із 228, що експлуатуються на росії, потребують капітального ремонту та реконструкції, вартість будівельних робіт лише на 75-ти з них оцінена в 250 млрд руб.

мінсєльхоз рф повідомив, що якутія, камчатка, єврейскій автономний округ  погано забезпечені насінням зернових культур. Також складна ситуація із посівом кукурудзи, незважаючи на площі, що збільшуються під її вирощування: на пріморском крає забезпеченість кукурудзою становить менше 33 %, в амурской області – 55 %, хабаровском крає – 63 %.

На росії зник імпортний препарат інсулін аспарт Фіасп, необхідний для лікування пацієнтів, хворих на діабет. У першому кварталі 2024 року держзакупівлі препарату скоротились на 95 %, в аптеках його більше немає. російська фармацевтична компанія «гєрофарм» обіцяла налагодити виробництво аналогу, проте обсяги його виробництва незначні.

Кількість фізичних і юридичних осіб, засобів масової інформації та некомерційних організацій, на які влада рф навісила ярлик «іноземних агентів», за три останні роки збільшилась у 3,5 раза – до 579.

У комітеті госдуми росії заявили, що опрацьовано варіант збільшення обсягу постачань з рб палива для того, щоб підстрахуватися і виключити питання з можливим дефіцитом його в рф. У лютому до росії з рб вже надійшло 590 тон бензину, а за першу половину березня – майже 3000 тон.

Литва припинила випускати до рб автомобілі на транзитних номерах з об'ємом двигуна понад 1,9 літра. Наприкінці минулого тижня такі машини перестали випускати із Польщі та Латвії.