12.10.23 Україна і світ – проти російської агресії. Санкції в дії

10/12/2023
singleNews

США оголосили про новий пакет військової допомоги Україні на 200 мільйонів доларів, який включатиме боєприпаси для систем протиповітряної оборони, артилерійські й ракетні боєприпаси, високоточні авіаційні боєприпаси, протитанкову зброю, обладнання для протидії російським дронам.

Глава Пентагону Ллойд Остін запевнив, що США продовжать безперервно надавати Україні озброєння. За його словами, Сполучені Штати мають необхідні для цього ресурси та можливості й залишаються сфокусованими на підтримці України.

Глава Пентагону Ллойд Остін навів п'ять причин, чому боротьба України проти російського вторгнення має значення. По-перше, «Україна має значення, тому що війна за вибором путіна є великою та гострою загрозою безпеці в Європі». По-друге, російська агресія явно кидає виклик американським союзникам по НАТО. По-третє, російські звірства проти мирного населення кривдять спільні цінності та загрожують верховенству права. По-четверте, тому що російські напади на українське зерно свідомо спричиняють голод і страждання невинних людей у ​​всьому світі. По-п’яте, тому що якщо великі держави зможуть безкарно вторгнутися до своїх мирних і демократичних сусідів, це зруйнує заснований на правилах світовий порядок.

Радник президента США з національної безпеки Джейк Салліван заявив, що Сполучені Штати мають достатньо ресурсів для того, аби одночасно підтримувати Україну в боротьбі проти російської агресії та Ізраїль – у захисті своєї території і громадян.

Сполучене Королівство надає новий пакет військової допомоги Україні на суму понад 100 мільйонів фунтів (понад 115 млн євро), до якого увійдуть кошти на розмінування, обслуговування техніки та посилення оборони  ключових об’єктів української інфраструктури.

Уряд Сполученого Королівства анонсував передачу Україні стаціонарних зенітних установок Terrahawk Paladin.

Міністерство оборони Німеччини оголосило про «зимовий пакет» військової допомоги Україні на загальну суму близько одного мільярда євро, який міститиме додаткові системи ППО  Patriot та IRIS-T, 10 танків Leopard 1A5, три додаткові зенітні самохідні установки Gepard, 20 броньованих медичних автомобілів  і 15 броньованих автомобілів. Водночас міністр оборони Німеччини Борис Пісторіус анонсував пакет допомоги для українських Сил спеціальних операцій, що складається з транспортних засобів, зброї та особистого спорядження вартістю понад 20 мільйонів євро.

Німецький збройовий концерн Rheinmetall  повідомив про чергове замовлення від Збройних сил Німеччини на постачання понад 150 тисяч артилерійських боєприпасів, які призначені для України. Відповідно до замовлення Rheinmetall має поставити понад 100 тисяч 155-мм снарядів, а також додаткові осколково-фугасні снаряди DM 121.

Данія розраховує передати Україні перші винищувачі F-16 навесні 2024 року.

Прем’єр-міністр Бельгії Александр де Кроо повідомив, що його країна продовжить підтримувати Україну за трьома напрямами, з яких перші два – це військова допомога та економічні санкції. Третій напрям, за його словами, це створення Фонду України обсягом 1,7 млрд євро  який наповнюють з оподаткування заблокованих в країні російських активів.

З 2025 року Бельгія відправить в Україну кілька бельгійських винищувачів F-16.

Норвегія надасть близько 17 млн євро на розмінування в Україні.

Данія, Сполучене Королівство, Норвегія, Нідерланди, Швеція, Литва та Ісландія через механізми Міжнародного фонду підтримки України нададуть нашій країні понад 147 млн євро на  обслуговування військової техніки, обладнання для розмінування, а також закупівлю засобів для проходження російських ліній оборони, зокрема наведення мостів і переправ.

Україна і Хорватія підписали угоду про співробітництво у сфері розмінування.

Міністр оборони Нідерландів Кайса Оллонгрен заявила, що війна в Україні залишається в центрі уваги Заходу, і Україна може розраховувати на його підтримку.

Генсек НАТО Єнс Столтенберг зазначив, що Україна передусім потребує засобів ППО, оскільки путін знову намагатиметься використати зиму як зброю у війні.

Влада Фіннмарку (Норвегія) запросить Україну замість рф на 80-річчя  визволення східної частини регіону від нацистської окупації.

рф

Міністр фінансів США Джанет Йеллен на сесії керівних органів МВФ і Світового банку заявила, що підтримує план Євросоюзу запровадити податок на надприбутки від заморожених активів росії для підтримки України.

Асоціація омбудсменів Середземномор’я (АТЗ) виключила росію зі свого складу.

росію не обрали до складу Ради ООН з прав людини на 2024–2026 роки.

Польща вирішила конфіскувати в російського «газпрому» частку газопроводу «ямал-Європа».

Корпорація Xerox продала свій бізнес на росії і пішла з рф.

Зростання цін і ставок за кредитами призвели до того, що на росії продажі автомобілів із пробігом у вересні зменшились на 10 % порівняно з серпнем. Ціни на автомобілі на росії постійно зростають із квітня та за рік у середньому збільшились на 25 %. Також на вторинний ринок негативно впливає зменшення пропозиції через рекордно низький імпорт автомобілів, зокрема і вживаних.

На сьогодні відвідуваність торгових центрів москви і санкт-пєтєрбурга, за даними focus technologies, на 9–11 % менше показників 2021 року.

Опитування рlatforma показало, що 77 % росіян вважають, що російські виробники одягу та взуття не змогли успішно замістити іноземні бренди, що пішли з рф.

російська авіакомпанія s7 аirlines скорочує кількість рейсів на 15 % щодо минулого року через труднощі з обслуговуванням літаків аirbus A320/A321neo. Основна проблема в неспроможності росії та ірану здійснювати ремонт американських двигунів Pratt & Whitney. На сьогодні в компанії не літає і перебуває на ремонті або простої 21 літак (майже 20 % авіапарку), зокрема 13 із 39 аirbus A320/A321neo.

російський оператор експорту електроенергії «інтер рао» вирішив збільшити рентабельність свого постачання електроенергії до Китаю через скорочення державних субсидій для російських підприємств (основних споживачів) дальнєго востока. Після збільшення з 1 жовтня мита постачання електрики до Китаю для «інтер рао» стало збитковим, проте його повне зупинення виявилось  небезпечнішим для російських споживачів, оскільки збільшить їхній платіж на 8 млрд руб на рік. міненерго рф підтримало оператора і вже отримало схвалення керівництва уряду.

У Болгарії затримано 12 осіб за звинуваченням у експорті до росії товарів і технологій подвійного призначення в обхід санкцій, запроваджених через війну в Україні.

Згідно з проєктом змін до налогового кодекса в білорусі у 2024 році мають намір підвищити земельний податок – як для населення, так і для бізнесу. Зростання очікується на рівні 7,5 %.

Європейські санкції, через які в дилерських центрах білорусі зникли нові автомобілі, серйозно вплинув і на фірмові сервіси з ремонту машин. білоруським автомобілістам часто доводиться понад місяць чекати на запчастини навіть на транспорт на гарантії.

Зі Свято-Покровского кафєдрального собора в гродно прибрали ікони новомучеників, які постраждали у ХХ столітті від більшовицького режиму. На них зображені священномученики Володимир, митрополит Київський (закатований красноармєйцамі у 1918 році) та Веніамін, митрополит Петроградський (розстріляний співробітниками нквд у 1922 році).